Σύνδεση
Satelite Map

ΚΟΝΤΙΝΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Αν και το δάσος του Λαϊλιά δίνει την εντύπωση ενός τόπου πραγματικά εξωτικού κι απρόσιτου στην ανθρώπινη δρστηριότητα, είναι ένα μοναδικό παράδειγμα δάσους που αντιμετωπίσθηκε αισθητικά από τον άνθρωπο, πολύ πρίν γίνει συρμός στην Ελλάδα η φυσιολατρεία κι ο ορεινός παραθερισμός.

 

Σέρρες

Η πόλη των Σερρών είναι από τις μεγαλύτερες της βόρειας Ελλάδας, με πληθυσμό περισσότερο από 70.000 κατοίκους. Βρίσκεται στο κέντρο της πλούσιας λεκάνης του Στρυμόνα, 90 χλμ. από την Θεσσαλονίκη. Είναι μια ζωντανή επαρχιακή πόλη, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής.

Οι πολλές καταστροφές που υπέστει η πόλη στην ιστορία της δεν της άφησαν πολλά μνημεία. Ακόμη και από το περίφημο στα βυζαντινά χρόνια κάστρο της δεν έχουν απομείνει παρά μικρά σπαράγματα. Από τις λίγες εκκλησίες που διέσωσαν δείγματα του παρελθόντος τους, αξίζει να μνημονευτούν ο ναός του Αγίου Νικολάου στο κάστρο και ο ναός των Αγίων Θεοδώρων στο κέντρο της παλαιάς πόλεως των Σερρών. Στην πόλη υπάρχουν και κάποια αξιόλογα οθωμανικά μνημεία με πιό αξιόλογο το Μπεζεστένι, κτίσμα του 14ου αι. Ηταν μια κλειστή αγορά πολυτελών εμπορευμάτων, που σήμερα φιλοξενεί το Αρχαιολογικό Μουσείο των Σερρών. Η πόλη φιλοξενεί άλλα τέσσερα μουσεία, δύο φυσικής ιστορίας και δύο λαογραφικά.

 

Ορεινή

Ο οικισμός της Ορεινής είναι χτισμένος στην νότια πλευρά του όρους Βροντούς. Απέχει από την πόλη των Σερρών περίπου 18 χλμ. και 10 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο.

Η περιοχή φημίζεται για το τυρί που παρασκευάζεται εδώ, για την καλή ποιότητα του γάλακτος καθώς και για τις πατάτες που καλλιεργούνται.

 

 

Ανω Βροντού

28 χλμ. από τις Σέρρες, σε υψόμετρο 1060μ., στις ανατολικές πλαγιές των ορέων Βροντούς, στέκεται η Ανω Βροντού. Είναι ο πιο ορεινός οικισμός της Ανατολικής Μακεδονίας. Το χωριό είναι χτισμένο στην θέση αρχαίου οικισμού της ρωμαϊκής εποχής. Από τότε και για αιώνες ο τόπος δούλευε στην εξόρυξη και επεξεργασία του σιδήρου. Αυτήν την παληά τους τέχνη στην επεξεργασία του σιδήρου εκμεταλλεύτηκαν ήδη από τον 19ο αι. πολλοί μάστορες του χωριού, που εξειδικεύτηκαν στην κατασκευή των ξακουστών Βροντουλιώτικων καμπάνων.

Σήμερα η Ανω Βροντού είναι γνωστή για τα φασόλια και τις πατάτες της, που η ονομαστή γεύση τους οφείλεται στις ιδιαίτερες κλιματολογικές-εδαφολογικές συνθήκες της περιοχής.

 

Μονή Τιμίου Προδρόμου

Το μοναστήρι του Προδρόμου στο Μενοίκιο όρος (12 χλμ. από τις Σέρρες) είναι το σημαντικότερο μοναστικό μνημείο της Μακεδονίας εκτός του Αγίου Ορους. Ιδρύθηκε το 1270 και η μακραίωνη ιστορία της είναι συνυφασμένη με την ιστορία της Μακεδονίας.

Η μονή είναι ένα θαυμαστό μνημείο του πολιτισμού του μεσαιωνικού ελληνισμού. Στο καθολικό της το σύνολο των σωζομένων τοιχογραφιών καλύπτουν μια περίοδο έξι αιώνων δημιουργίας, αρχής γενομένης από τα θαυμάσια έργα της υστεροβυζαντινής παλαιολόγιας αναγέννησης. Μαζί με τις σωζόμενες εικόνες, τα εκκλησιαστικά κειμήλια, τα χειρόγραφα και τα αντικείμενα της μικροτεχνίας την καθιστούν ένα ζωντανό μουσείο της βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης.

Επιμελητήριο Σερρών
Περιστέρη Κωστοπούλου 2, Σέρρες 621 00
2321099710 & 2321099731

espa-banner
Πολιτική Ασφάλειας / Όροι Χρήσης

Παρακαλώ περιμένετε να συνδεθείτε.