Σύνδεση
Satelite Map

ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης

Μόλις 40χλμ. ΒΔ της πόλης των Σερρών συναντούμε έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Ελλάδας, την λίμνη Κερκίνη. Το Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης, ανήκει στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Natura 2000.

Στην περιοχήτου εθνικού Πάρκου έχουν αναγνωρισθεί 21 είδη οικοτόπων με 1300 είδη φυτών, πολλά από τα οποία είναι ενδημικά ἠ σπάνια. Σε αυτόν τον οικολογικό παράδεισο έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 300 είδη πoυλιώv. Από αυτά 137 είδη φωλιάζουν, 134 είδη διαχειμάζουν και 163 είδη χρησιμοποιούν τον υγρότοπο και την ευρύτερη περιοχή ως ενδιάμεσο σταθμό ανάπαυσης και τροφοληψίας κατά τη διάρκεια των μεταναστευτικών ταξιδιών τους. Μαζί τους ζούνε 32 είδη ψαριών, 25 είδη ερπετών και πάνω από 4700 είδη ασπόνδυλων. Με δυό λόγια: ένα ζωντανό μουσείο της φύσης.

Στηv περιoχή της λίμvης ζει o μεγαλύτερoς αριθμός βoυβαλιώv στηv Ελλάδα, ο οποίος και προστατεύεται από την ελληνική Πολιτεία.
Οι επισκέπτηες του Εθνικού Πάρκου απολαμβάνουν και γνωρίζουν την λίμνη μεσω περιηγήσεων σε αυτήν με την χρήση των χαρακτηριστικών βαρκών της, χρησιμοποιώντας τις χαρακτηριστικές βάρκες της λίμνης (πλάβες), κανό, άλογα και ποδήλατα.

 

Το φαράγγι του Τίμιου Προδρόμου

Το βόρειο τμήμα του Μενοίκιου κόβεται στα δυο από ένα βαθύ φαράγγι, που ονομάζεται Φαράγγι του Τιμίου Προδρόμου, από την ομώνυμη μονή που είναι κτισμένη λίγο πριν από την έξοδό του από το βουνό. Το φαράγγι διατρέχεται από το Κοκκινόρεμα, που πηγάζει από τα ορη της Ανω Βροντούς, τα διασχίζει με το όνομα Διαβολόρεμα και συνεχίζει μέσα από το Μενοίκιο με το νέο του όνομα. Ολη η διαδρομή του, που στο παρελθόν εξυπηρετούσε την σύνδεση των Σερρών με την κοιλάδα του Κάτω Νευροκοπίου, είναι εντυπωσιακή και πλούσια σε βλάστηση. Το φαράγγι σήμερα διασχίζεται από το περιβαλλοντικό μονοπάτι που διάνοιξαν ερευνητές του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών της Θεσσαλονίκης.


Το σπήλαιο της Αλιστράτης

Το σπήλαιο Αλιστράτης βρίσκεται 6 χλμ. από την κωμόπολη της Αλιστράτης. Θεωρείται ένα από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα της Ελλάδος, πιθανόν και της Ευρώπης. Το τουριστικό σπήλαιο καλύπτει επιφάνεια τουλάχιστον 25.000 τ.μ. και έχει μήκος 3.000 μ. Περιέχει πλούσιο λιθοματικό διάκοσμο, που διακρίνεται για την ομορφιά του και την ποικιλία των σπηλαιοαποθέσεων. Εχει μεγάλη μορφολογική και ηλικιακή ποικιλία σταλαγμιτών και σταλακτιτών. Συναντούμε παλιούς σταλακτώνες, που συχνά φράσουν τις σήγαγγες του σπηλαίου, καθώς και νεαρούς σταλακτίτες, που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο σχηματισμού τους.

Το οικοσύστημα, επίσης, του σπηλαίου παρουσιάζει μεγάλο βιολογικό ενδιαφέρον, λόγω του μεγέθους του, του εντυπωσιακού αριθμού νυχτερίδων που φιλοξενεί και της ύπαρξης ενδημικών του σπηλαίου οργανισμών. Η πανίδα που έχει βρεθεί μέσα σε ιζήματα διάσπαρτα σε όλη την επιφάνεια του σπηλαίου, είναι ηλικίας μέχρι και 2.000.000 χρόνων.


Το φαράγγι του Αγγίτη

Σε απόσταση 250 μέτρων από το νότιο μέρος της εισόδου του σπηλαίου της Αλιστράτης, περνά η σιδηροδρομική γραμμή Σερρών–Δράμας. Παράλληλα με την σιδηροδρομική γραμμή και σε μικρή απόσταση υπάρχει η κοίτη του ποταμού Αγγίτη, που τα νερά του έχουν διαβρώσει τους ασβεστόλιθους με αποτέλεσμα να σχηματισθεί το φαράγγι του Αγγίτη, σε μήκος 15χλμ. Το φαράγγι,που χωρίζει τους ορεινούς όγκους του Παγγαίου και του Μενοικίου, είναι γνωστό και σαν Στενά Πέτρας.

Κατά μήκος του φαραγγιού υπάρχουν πολλά σπήλαια, τα οποία κατοικήθηκαν σε διάφορες εποχές. Σε τρία μάλιστα σημεία βρέθηκαν ίχνη από βραχογραφίες του 5ου-6ου μ.Χ. αι., που εικονίζουν φιγούρες ιππέων, ελαφιών και καμηλών.

Η περιήγηση με τρένο στο φαράγγι του ποταμού Αγγιτη διαρκεί περίπου μια ώρα και ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει όχι μόνο τους μαιάνδρους του ποταμού αλλά και τις περίφημες βραχογραφίες.

Επιμελητήριο Σερρών
Περιστέρη Κωστοπούλου 2, Σέρρες 621 00
2321099710 & 2321099731

espa-banner
Πολιτική Ασφάλειας / Όροι Χρήσης

Παρακαλώ περιμένετε να συνδεθείτε.