ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΙΛΙΑ

 

Μέσα σε ένα δάσος από οξιές και πεύκα, σε υψόμετρο 1600μ., βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά Σερρών.

Aπέχει από την πόλη των Σερρών, της οποίας είναι τα αγαπημένο θέρετρο εδώ και πολλές γενιές, 27 χλμ.

Είναι ένα μικρό χιονοδρομικό κέντρο με δύο πίστες, που αναπτύχθηκε σε μιά θέση που ήταν από παλιά ο κατεξοχήν παραθεριστικός προορισμός της περιοχής, σαν μία ακόμη δραστηριότητα αναψυχής των κατοίκων της περιοχής.

Εχει χιονοκάλυψη από τα τέλη Nοεμβρίου μέχρι τα μέσα Mαρτίου.

Περισσότερα
ΠΙΣΤΕΣ

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά διαθέτει δύο πίστες:

μια πίστα καταβάσεων 1200μ.

με τμήματα όλων των βαθμών δυσκολίας

και μία πίστα δρόμων αντοχής-διάθλου.

Περισσότερα
ΑΝΑΒΑΤΗΡΕΣ

 

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά εξυπηρετείται από έναν συρόμενο αναβατήρα

μήκους 1050μ.

με μεταφορική ικανότητα 700 ατόμων/ώρα.

Στον χώρο εκμάθησης αρχαρίων έχει ένα ακόμη baby lift.

Περισσότερα
ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 

Μόλις 3 χλμ. πριν το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται το Καταφύγιο του Λαϊλιά, σε μια μαγευτική τοποθεσία μέσα στο Δάσος του Λαϊλιά, σε υψόμετρο 1500 μ.

Το καταφύγιο διαθέτει τρία καθιστικά, άνετο χώρο εστίασης και δέκα δωμάτια με δικο τους μπάνιο και κεντρική θέρμανση. Η δυνατότητα φιλοξενίας του είναι μέχρι 50 άτομα. Στο καταφύγιο υπάρχουν υποδομές για:

ορειβατικό σκι σε πίστα 10 χλμ.

διαδρομές mountain bike

παγοαναρρίχηση σε ειδικά διαμορφωμένο πεδίο βράχων

αναρρίχηση σε πεδίο με 11 ασφαλισμένες διαδρομές σε βράχια

παιδότοπο

πεζοπορία–ορειβασια σε σηματοδοτημένα μονοπάτια

Περισσότερα
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Στην αφετηρία της πίστας του Χιονοδρομικού Κέντρου Λαϊλιά γίνονται ενοικιάσεις σύνεργων του σκι για τους μη οργανωμένους ερασιτέχνες.

Για τους αρχάριους, λειτουργούν στο χιονοδρομικό κέντρο ιδιωτικές Σχολές εκμάθησης σκι.

Mε φωτισμό που έχει τοποθετηθεί στην πίστα, προσφέρεται αυτή και για νυκτερινό σκι.
H θέα των σκιερ, στη φωτιζόμενη πίστα, μέσα στο δάσος οξιάς και έλατου, είναι φαντασμαγορική.

Στο τέρμα της χιονοδρομικής πίστας λειτουργεί ένα ωραιότατο σύγχρονο χιονοδρομικό Σαλέ, με εστιατόριο, αναψυκτήριο και κοιτώνες.

Περισσότερα
ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Η πρόσβαση στο ΧΚΛ είναι αρκετά απλή: οδηγεί εκεί ο δρόμος από τις Σέρρες με μοναδικούς προορισμούς το χωριό της Ορεινής και το χιονοδρομικό του Λαϊλιά.

Περισσότερα
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

website: www.lailias.com

mail: info@lailias.com

τηλ: 232158783

κιν: 6941598880


Περισσότερα
ΚΟΝΤΙΝΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Αν και το δάσος του Λαϊλιά δίνει την εντύπωση ενός τόπου πραγματικά εξωτικού κι απρόσιτου στην ανθρώπινη δρστηριότητα, είναι ένα μοναδικό παράδειγμα δάσους που αντιμετωπίσθηκε αισθητικά από τον άνθρωπο, πολύ πρίν γίνει συρμός στην Ελλάδα η φυσιολατρεία κι ο ορεινός παραθερισμός.

 

Σέρρες

Η πόλη των Σερρών είναι από τις μεγαλύτερες της βόρειας Ελλάδας, με πληθυσμό περισσότερο από 70.000 κατοίκους. Βρίσκεται στο κέντρο της πλούσιας λεκάνης του Στρυμόνα, 90 χλμ. από την Θεσσαλονίκη. Είναι μια ζωντανή επαρχιακή πόλη, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής.

Οι πολλές καταστροφές που υπέστει η πόλη στην ιστορία της δεν της άφησαν πολλά μνημεία. Ακόμη και από το περίφημο στα βυζαντινά χρόνια κάστρο της δεν έχουν απομείνει παρά μικρά σπαράγματα. Από τις λίγες εκκλησίες που διέσωσαν δείγματα του παρελθόντος τους, αξίζει να μνημονευτούν ο ναός του Αγίου Νικολάου στο κάστρο και ο ναός των Αγίων Θεοδώρων στο κέντρο της παλαιάς πόλεως των Σερρών. Στην πόλη υπάρχουν και κάποια αξιόλογα οθωμανικά μνημεία με πιό αξιόλογο το Μπεζεστένι, κτίσμα του 14ου αι. Ηταν μια κλειστή αγορά πολυτελών εμπορευμάτων, που σήμερα φιλοξενεί το Αρχαιολογικό Μουσείο των Σερρών. Η πόλη φιλοξενεί άλλα τέσσερα μουσεία, δύο φυσικής ιστορίας και δύο λαογραφικά.

 

Ορεινή

Ο οικισμός της Ορεινής είναι χτισμένος στην νότια πλευρά του όρους Βροντούς. Απέχει από την πόλη των Σερρών περίπου 18 χλμ. και 10 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο.

Η περιοχή φημίζεται για το τυρί που παρασκευάζεται εδώ, για την καλή ποιότητα του γάλακτος καθώς και για τις πατάτες που καλλιεργούνται.

 

 

Ανω Βροντού

28 χλμ. από τις Σέρρες, σε υψόμετρο 1060μ., στις ανατολικές πλαγιές των ορέων Βροντούς, στέκεται η Ανω Βροντού. Είναι ο πιο ορεινός οικισμός της Ανατολικής Μακεδονίας. Το χωριό είναι χτισμένο στην θέση αρχαίου οικισμού της ρωμαϊκής εποχής. Από τότε και για αιώνες ο τόπος δούλευε στην εξόρυξη και επεξεργασία του σιδήρου. Αυτήν την παληά τους τέχνη στην επεξεργασία του σιδήρου εκμεταλλεύτηκαν ήδη από τον 19ο αι. πολλοί μάστορες του χωριού, που εξειδικεύτηκαν στην κατασκευή των ξακουστών Βροντουλιώτικων καμπάνων.

Σήμερα η Ανω Βροντού είναι γνωστή για τα φασόλια και τις πατάτες της, που η ονομαστή γεύση τους οφείλεται στις ιδιαίτερες κλιματολογικές-εδαφολογικές συνθήκες της περιοχής.

 

Μονή Τιμίου Προδρόμου

Το μοναστήρι του Προδρόμου στο Μενοίκιο όρος (12 χλμ. από τις Σέρρες) είναι το σημαντικότερο μοναστικό μνημείο της Μακεδονίας εκτός του Αγίου Ορους. Ιδρύθηκε το 1270 και η μακραίωνη ιστορία της είναι συνυφασμένη με την ιστορία της Μακεδονίας.

Η μονή είναι ένα θαυμαστό μνημείο του πολιτισμού του μεσαιωνικού ελληνισμού. Στο καθολικό της το σύνολο των σωζομένων τοιχογραφιών καλύπτουν μια περίοδο έξι αιώνων δημιουργίας, αρχής γενομένης από τα θαυμάσια έργα της υστεροβυζαντινής παλαιολόγιας αναγέννησης. Μαζί με τις σωζόμενες εικόνες, τα εκκλησιαστικά κειμήλια, τα χειρόγραφα και τα αντικείμενα της μικροτεχνίας την καθιστούν ένα ζωντανό μουσείο της βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης.

Περισσότερα
Επιμελητήριο Σερρών
Περιστέρη Κωστοπούλου 2, Σέρρες 621 00
2321099710 & 2321099731

Πολιτική Ασφάλειας / Όροι Χρήσης

Παρακαλώ περιμένετε να συνδεθείτε.