ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Στο μυαλό των περισσοτέρων οι Σέρρες είναι ταυτισμένες με την σερραϊκή μπουγάτσα. Κι όχι άδικα. Ομως σήμερα το πιό αληθινά ιδιαίτερο τοπικό γαστρονομικό προϊόν είναι το βουβαλίσιο κρέας και τα γαλακτοκομικά του νεροβούβαλου.
Μετά από δεκαετίες απαξίωσης, οι νεροβούβαλοι γεμίζουν ξανά την πεδιάδα του Στρυμόνα και την περιοχή της Κερκίνης, και πολλά εστιατόρια και ταβέρνες της περιοχής προσφέρουν ένα πλήθος από πιάτα με βάση το βουβαλίσιο κρέας. Στα τοπικά καταστήματα κυριαρχούν πλέον τα αλλαντικά και τα τυροκομικά με βάση το βουβαλίσιο κρέας, ενώ τα ζαχαροπλαστεία προσφέρουν γλυκά και παγωτό με βουβαλίσιο γάλα.
Οσον αφορά τα υπόλοιπα τοπικά προϊόντα, πρέπει να αναφερθούν, για την ξεχωριστή τους ποιότητα, τα φασόλια της Ορεινής και οι πατάτες της Ανω Βροντούς. Αλλά τα γύρω βουνά προσφέρουν και πολύ κυνήγι με αποτέλεσμα πολλά πιάτα στα καλά τοπικά εστιατόρια να περιλαμβάνουν το αγριογούρονο και το ελάφι.
Ιδιαίτερη φήμη έχουν και τα τοπικά γλυκά, όπως ο ακανές και το τουλουμπάκι.
Μιά άλλη τοπική ιδιαιτερότητα, τέλος, είναι το σερραϊκό ούζο, που χρησιμοποιείται σαν βάση για κοκτέιλ, είτε με χυμό πορτοκαλιού είτε με πιπέρι και χυμό ντομάτας.