Σύνδεση
Satelite Map

ΟΙΚΙΣΜΟΙ & ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Σέρρες

Η πόλη των Σερρών είναι από τις μεγαλύτερες της βόρειας Ελλάδας, με πληθυσμό περισσότερο από 70.000 κατοίκους. Βρίσκεται στο κέντρο της πλούσιας λεκάνης του Στρυμόνα, 90χλμ. από την Θεσσαλονίκη. Είναι μια ζωντανή επαρχιακή πόλη, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής.

Η πόλη έχει μεγάλη και σημαντική προελληνική ιστορία μεχρι να ενσωματωθεί στο μακεδονικό βασίλειο τον 4ο αι. π.Χ. Στα αυτοκρατορικά χρόνια η πόλη ακολουθεί την μοίρα της υπόλοιπης Μακεδονίας, αλλά αναπτύσεται και αστικοποιείται. Στον μεσαίωνα η πόλη αναπτύσεται ακόμη περισσότερο, σαν αποτέλεσμα της στρατηγικής της θέσης και η ίδρυση θέματος Στρυμόνος στον 9ο αι. την αναβαθμίζει σε τοπικό κέντρο και αρχιεπισκοπή. Αυτή η γεωγραφική αύνοια βέβαια είχε και άλλη όψη, αυτήν της διεκδίκησής της και από τις άλλες δυνάμεις της περιοχης, που κατά καιρούς αναδύονται. Ρωμηοί, Βούλγαροι και Φράγγοι σφάζονται κάτω από τα τείχη της για αιώνες. Ολα αυτά θα λήξουν με την Τουρκοκρατία, που θα φέρει μαζί της σχεδόν έξι αιώνες πολιτικής “σταθερότητας”. Σε αυτά τα χρόνια η πόλη θα παραμείνει το οικονομικό κέντρο της περιοχής και στις αρχές του 19ου αι. θα φτάσει να έχει πληθυσμό 30.000 κατοίκων. Τά χρόνια μέχρι την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό ήταν πολύ δημιουργικά, εδικά στον τομέα της παιδείας και του πολιτισμού, που προετοίμασαν αυτήν την ενσωμάτωση. Στην νέα κατάσταση η πόλη εισέρχεται με τον ρόλο που αιώνες κρατούσε: αυτόν της κυρίας του κάμπου της λεκάνης του Στρυμόνα.

Οι πολλές καταστροφές που υπέστει η πόλη στην ιστορία της δεν της άφησαν πολλά μνημεία. Ακόμη και από το περίφημο στα βυζαντινά χρόνια κάστρο της δεν έχουν απομείνει παρά μικρά σπαράγματα. Από τις λίγες εκκλησίες που διέσωσαν δείγματα του παρελθόντος τους, αξίζει να μνημονευτούν ο ναός του Αγίου Νικολάου στο κάστρο και ο ναός των Αγίων Θεοδώρων στο κέντρο της παλαιάς πόλεως των Σερρών. Τα παλαιοχριστιανικά στοιχεία που διασώζονται στους Αγίους Θεοδώρους σαν δομικά υπολείμματα στο ναό, κάνουν πιθανή την αρχική του κατασκευή κατά τον 6ο αι. Την πρώτη επέμβαση στον ναό την έκανε ο Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος σαν επινίκια ευχαριστία για την επικράτησή του κατά των Βουλγάρων το 1014. Το 1205 ο ναός καταστράφηκε, όπως και όλη η πόλη των Σερρών, από τους Βουλγάρους και επισκευάστηκε ξανά το 1221 από τον Θεόδωρο Άγγελο Κομνηνό και στολίσθηκε το 1255 από τον Θεόδωρος Β' Λάσκαρης. Στις 29 Ιουνίου του 1913 ο ναός, όπως και η πόλη των Σερρών, καταστράφηκαν ολοσχερώς από τους Βουλγάρους και το 1938 άρχισαν οι αναστηλωτικές εργασίες που ολοκληρώθηκαν το 1959.

Στην πόλη υπάρχουν και κάποια αξιόλογα οθωμανικάμνημεία με πιό αξιόλογο το Μπεζεστένι, κτίσμα του 14ου αι. Είναι ένα μεγάλο κτήριο, που στεγάζεται από έξι θόλους, με τέσσερις μεγάλες εισόδους. Ηταν μια κλειστή αγορά πολυτελών εμπορευμάτων, που σήμερα φιλοξενεί το Αρχαιολογικό Μουσείο των Σερρών. Η πόλη φιλοξενεί άλλα τέσσερα μουσεία, δύο φυσικής ιστορίας και δύο λαογραφικά.


Ορεινή

Ο οικισμός της Ορεινής είναι χτισμένος στην νότια πλευρά του όρους Βροντούς. Απέχει από την πόλη των Σερρών περίπου 18 χλμ. και 10 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο.

Η περιοχή της κατοικείται από τα αρχαία χρόνια, σύμφωνα με ευρήματα της αρχαιολογικής έρευνας. Η σημερινή κοινότητα όμως είναι άγνωστο πότε ιδρύθηκε και από ποιούς.

Η περιοχή φημίζεται για το τυρί που παρασκευάζεται εδώ, για την καλή ποιότητα του γάλακτος καθώς και για τις πατάτες που καλλιεργούνται.


Ανω Βροντού

28 χλμ. από τις Σέρρες, σε υψόμετρο 1060μ., στις ανατολικές πλαγιές των ορέων Βροντούς, στέκεται η Ανω Βροντού. Είναι ο πιο ορεινός οικισμός της Ανατολικής Μακεδονίας.

Το χωριό είναι χτισμένο στην θέση αρχαίου οικισμού της ρωμαϊκής εποχής. Από τότε και για αιώνες ο τόπος δούλευε στην εξόρυξη και επεξεργασία του σιδήρου. Αυτήν την παληά τους τέχνη στην επεξεργασία του σιδήρου εκμεταλλεύτηκαν ήδη από τον 19ο αι. πολλοί μάστορες του χωριού, που εξειδικεύτηκαν στην κατασκευή των ξακουστών Βροντουλιώτικων καμπάνων. Σήμερα η Ανω Βροντού είναι γνωστή για τα φασόλια και τις πατάτες της. Η ονομαστή γεύση της πατάτας Άνω Βρόντους οφείλεται στις ιδιαίτερες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες της περιοχής.

Το Οικοπάρκο της Κοινότητας Άνω Βροντούς βρίσκεται περίπου 2χλμ. έξω από την γραφική κοινότητα, στην περιοχή Ντεξί Πεπέ. Η πρόσβαση γίνεται από μια διαδρομή ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς. Η πλούσια βλάστηση με τα αιωνόβια πλατάνια, τα όμορφα έλατα και τις άγριες λεύκες, διαμορφώνουν ένα πανέμορφο και ξεχωριστό τοπίο όλη τη διάρκεια του χρόνου. Καλαίσθητες ξύλινες υποδομές οριοθετούν την έκταση του πάρκου και προσφέρουν θέσεις θέας και αναψυχής. Οι επισκέπτες μπορούν να χαρούν την ομορφιά της φύσης και να περιηγηθούν τα γύρω μονοπάτια.

Επιμελητήριο Σερρών
Περιστέρη Κωστοπούλου 2, Σέρρες 621 00
2321099710 & 2321099731

espa-banner
Πολιτική Ασφάλειας / Όροι Χρήσης

Παρακαλώ περιμένετε να συνδεθείτε.